Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Mobilitet

Så mycket längre orkar din elbil med LED-strålkastare

Publicerad: 25 Januari 2011, 08:46

Belysning är en energislukare i elbilssammanhang. Med LED-strålkastare istället för konventionell teknik kommer du längre.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikElbilarMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

En genomsnittlig elbils batterier har kapacitet att lagra energi motsvarande 4-8 liter bensin. Men eftersom elmotorer är mycket effektivare än förbränningsmotorer så kan du ändå komma en bra bit med den mängden energi. En nackdel är dock att funktioner som till exempel belysning påverkar elbilens räckvidd i tio gånger större utsträckning än vad de gör på en vanlig bil, skriver Autoblog Green.

Enligt lamptillverkaren Osram Sylvanias ingenjör Jonathan Dunlap så har användandet av LED-strålkastare därför en betydande påverkan på en elbils räckvidd. De senaste åren har lysdiodernas effektivitet förbättrats till den grad att de använder mindre än 25 procent energi än halogenlampor.

Så genom att byta ut halogenstrålkastare mot effektiva LED-strålkastare kan en elbils räckvidd förbättras med cirka 9,5 kilometer, enligt Dunlap. En rejäl skillnad om du betänker att till exempel Nissan Leaf har en räckvidd på 117 kilometer. (Nu har förvisso just Leaf-modellen redan LED-strålkastare, men ni förstår poängen).

Och även för konventionella fordon gör LED-strålkastare skillnad. Ett 28-watts LED-system bidrar till 196 gram koldioxidutsläpp per 100 kilometer, vilket kan jämföras med 768 gram för vanliga 100-watts H7-halogenlampor.

LED-lampor har även andra fördelar, som till exempel vibrationstålighet och extremt lång livslängd (upp till 50 000 timmar), vilket betyder att en bil kanske aldrig behöver byta lysen.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.