Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag05.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Mobilitet

Så mycket solpaneler kräver din elbil

Publicerad: 17 Maj 2010, 11:29

Vill du löpa linan ut? Köra elbil och ladda den med egen sol-el? Hur många solpaneler behöver du och vad kostar det?


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Elbilarna kommer allt närmare och finns snart i handeln. Funderar du i banorna att köpa en elbil och dessutom ladda den med egenproducerad sol-el har du en del att tänka på. Exempelvis hur lång tid det tar innan solpanelerna du behöver har betalat sig. På den amerikanska inköpscommunityn för solpaneler 1Bog, One Blog Off The Grid, har man gjort en räkneövning för att exemplifiera panelbehov och återbetalningstid samt för att hjälpa intresserade att tänka efter före.

Ett råd är att räkna noggrant före inköp av solpaneler. Att lägga till paneler i efterhand är knepigt, inte minst för att växelriktare ofta är avsedda för ett visst antal solpaneler och därför inte självklart kan hantera ytterligare paneler.

1Bog utgår från att ett flertal elbilar förbrukar ungefär samma mänd elektricitet per månad, cirka 200 till 250 kWh. Förbrukningen baseras på elbilar som Chevrolet Volt, Nissan Leaf och Mitsubishi Imiev som når mellan 6,5 och 8 kilometer per kWh. För att räkna ut vad det kostar att köpa 200 till 250 kWh per månad, kolla helt enkelt ditt elbolags tariffer. I ett av de amerikanska exemplen fastslår man en kostnad på mellan 22 och 27,5 dollar per månad med en årlig körsträcka på cirka 1.900 mil.

Väljer du att istället installera egna solpaneler är kostnaden återbetald på 3,5 år, enligt 1Bog. Kalkylen bygger på de pengar som uteblivna bensinstationsbesök sparar tillsammans med bidrag för installation av de tre stycken extra 200 W solpaneler som behövs till en kostnad av 1.808 dollar per panel.

Kalkylen är inte enkelt överförbar på svenska förhållanden och priser men är ett vettigt underlag för egna undersökningar. Läs mer på 1bog.org.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.