Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Mobilitet

Så ska biobränsle produceras på rätt sätt

Publicerad: 24 Augusti 2009, 12:10

Biobränsle som produceras på fel sätt kan vara värre än fossila bränslen när det gäller växthusutsläpp. Det säger en grupp amerikanska forskare som har enats om hur hållbar produktion av biobränsle ska se ut.


Ett av de största misstagen man kan göra när det gäller biobränsleproduktion är att avverka stora mängder vegetation för att göra plats för att odling av biobränslegrödor. Då kan utsläppen av växthusgaser från avverkningen bli så stora att de till och med överstiger användning av fossila bränslen. Det skriver elva forskare från fyra amerikanska universitet i en artikel i tidskriften Science.
Samtidigt anser forskarna att satsning på biobränslen är nödvändig.
– Samhället har inte råd att missa de minskade utsläppen av växthusgaser och de miljö- och samhällsmässiga vinster rätt sorts biobränslen kan ge. Men samhället kan inte heller acceptera de oönskade effekter som fel biobränslen får, skriver de enligt nyhetssajten Chemicalnet.

De viktigaste kraven man ska ställa på produktionen är enligt forskarna att man väljer grödor med låga utsläpp av växthusgaser och att produktionen inte konkurrerar med matproduktion.
Vidare pekar de ut fem olika typer av biomassa som de anser uppfyller kraven och som industrin bör koncentrera sig på:
Fleråriga växter som odlas på övergiven jordbruksmark
Skörderester
Hållbart avverkat trä och grot
Mix- och flerväxtodling
Kommunala och industriella restprodukter

Tillsammans kan de källorna ge minst 500 miljoner ton biomassa om året bara i USA utan att leda till ökade utsläpp av växthusgaser, beräknar artikelförfattarna enligt Chemicalnet.

Anders Danielsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.