Mobilitet
Så ska biobränslen tillverkas billigare
Publicerad: 13 augusti 2009, 06:57
Luleå tekniska universitet utvecklar en teknik som kan göra det betydligt billigare att tillverka biobränsle ur restprodukter från till exempel pappersbruk.
Ämnen i artikeln:
BiobränsleDet går att tillverka biobränsle ur svartlut, en restprodukt vid papperstillverkning, men det kräver rening med dyr och avancerad teknik. Ur svartluten framställs syntesgas och ur den i sin tur metanol, men då måste koldioxid och svavelväte först separeras ur gasen.
Med en ny teknik som bygger på så kallade zeolitmembran kan det göras betydligt billigare. En forskargrupp vid Luleå tekniska universitet ledd av professor Jonas Hedlund är i dag, enligt universitetet självt, världsledande när det gäller utvecklingen av zeolitmembran och nu arbetar man med att vidareutveckla dem så att de håller för att integreras i tuffa processer i till exempel pappersbruk.
Den stora vinsten är i förlängningen – förutom att själva processen kan bli billigare – att tillverkningen av biobränsle kan ske direkt i anslutning till den pappersindustri vars restprodukter används. I stället för att transportera biomassa till ett raffinaderi på annan ort kan man inrätta småskaliga anläggningar i anslutning till lokala industrier.
– Tekniken ska anpassas till mindre produktionsanläggningar närmare råvaran, något som både sparar miljön och pressar kostnaderna, säger Jonas Hedlund i ett pressmeddelande.
Hans forskningsprojekt kring zeolitmembran fick tidigare i år nästan 22 miljoner kronor i stöd av Stiftelsen för strategisk forskning.
Anders Danielsson