Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Så ska laddbara litiumjonbatterier bli en ny basindustri

Publicerad: 2 december 2020, 10:45

Northvolts fabrik i Västerås är ett centrum för den svenska utvecklingen av laddbara litiumjonbatterier, som med rätt förutsättningar kan utvecklas till en ny svensk basindustri.

Foto: Simon Rehnström/ TT

Sverige har alla möjligheten att bli världsledande inom industrin för laddbara litiumjonbatterier. Strukturer, aktörer och finansiering finns på plats. Den stora utmaningen är arbetskraft på alla nivåer i produktionskedjan.


I dag presenterar Fossilfritt Sverige tillsammans med näringslivsaktörer den första övergripande strategin som ska komplettera de 22 färdplanerna för fossilfri konkurrenskraft. Den kommer sedan följas av en vätgasstrategi och bioenergistrategi. 

I strategin lyfts Sverige fram som ett av tio länder som ligger i framkant i utvecklingen laddbara litiumjonbatterier. Sverige kan till och med klättra till plats fyra till år 2025, endast bakom Kina, Japan och USA. 

Men ska Sverige, som ett litet land, ha chans till en unikt hög position i den stenhårda globala konkurrensen, så krävs ett nära samarbete mellan näringsliv och offentliga institutioner. I färdplanen lyfts utmaningar och förslag på lösningar. 

– Först och främst är det utbildning, det behövs kompetens i alla led. Det handlar om att utbilda och vidareutbilda mer än 1 000 personer per år med batterikompetens från gymnasium, universitet, högskola och forskning. Det kostar 50 miljarder kronor under tio år, sade Svante Axelsson när strategin presenterades i dag. 

Utöver detta måste industrin enligt färdplanen få rätt förutsättningar när det gäller energin och råvaruförsörjning, samtidigt som marknaden för laddbara fordon ges möjlighet att växa i en takt som håller efterfrågan på laddbara litiumjonbatterier uppe, även nationellt. 

Det handlar bland annat om att skapa incitament för bolag som vill utvinna innovationskritiska råmaterial och tillvarata tidigare gruvavfall, att säkra en infrastruktur som göra att tunga fordon är med i omställning och en energiförsörjning som gör nyetableringar inom batterivärdekedjan möjliga. 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.