Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag07.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Mobilitet

Så ska Stockholm få 6.000 elbilar på ett kick

Publicerad: 25 Maj 2010, 06:29

Stockholm stad och Vattenfall får 62 miljoner i elbilsstöd av Energimyndigheten. Redan nästa år ska bilar i offentlig och privat regi rulla.


Ämnen i artikeln:

Elbilar

Energimyndigheten har beviljat Stockholm stad och Vattenfall 62 miljoner kronor i stöd för en satsning på elbilar. Därmed ska en upphandling för elbilar starta som väntas mynna ut i totalt 6.000 bilar.
– Vi är mycket glada över det positiva beskedet från Energimyndigheten. Idag råder det en dragkamp om att bli ett prioriterat land för elbilsleverantörerna och detta stöd bidrar starkt till att vi kan sätta Sverige på elbilskartan. Innan marknaden byggts upp är elbilarna både dyra att tillverka och köpa varför ett inledande stöd behövs, säger Göran Lundgren, ansvarig för elbilsprojektet hos Vattenfall, i ett pressmeddelande.

Upphandlingen
ska ske i två steg där det första innebär en förflotta på 50 bilar. Köparna kommer att bli ersatta med 25 procent eller max 100.000 kronor av merkostnaden för att köpa en elbil. Ansökningarna kan lämnas in nu och fram till augusti 2010 med inledande leveranser av bilarna före årsskiftet.

Den större
delen av upphandlingen hoppas Stockholms stad och Vattenfall ska mynna ut i 6.000 bilar. De första köparna får en ersättning för merkostnad på upp till 50.000 kronor, en ersättning som väntas räcka till minst 1.000 bilar. Bilarna ska levereras under 2011 och 2012.

De bilar som kommer att erbjudas i förflottan redovisades vid ett seminarium i april. Bilarna är Mitsubishi Imiev, Volvo C30 Electric, Peugeot Ion, Peugeot Partner, Renault Fluence Z.E Concept, Renault Kangoo Z.E Concept, Nissan Leaf, Think City, Nissan Cabstar 3.5, Fiat 500, Fiat e500, Edyone, Fiat Fiorino, Fiat Doblò, Fiat Ducato och Iveco Daily plug-in hybrid.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Elbilar

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.