Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Så ska Volvo växa till 200.000 bilar i Kina

Publicerad: 25 februari 2011, 06:41

En ny fabrik i Chengdu och kanske en i Daqing. Den svenska forskning och utveckling kring elbilar och hybrider får hjälp i Kina. Jobben i Europa blir kvar. Det är delar av Volvos tillväxtstrategi för Kina.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörKinaMiljöteknikTeknikVolvo

Volvo bygger en ny fabrik i kinesiska Chengdu och utreder ytterligare en i Daqing. Bland annat det framkom på en presskonferens i Peking där Volvo stakade ut vägen för bolagets tillväxt i Kina.

Vi betraktar den kinesiska marknaden som Volvo Personvagnars andra hemmamarknad och som en mycket viktig del i planen för att bygga upp en framgångsrik framtid för företaget, säger Stefan Jacoby, vd för Volvo Personvagnar, i en kommentar.

Det övergripande målet är att sälja 200.000 bilar i Kina 2015. För att nå dit har en rad beslut fattats. Utöver den nya fabriken i Chengdu, 160 mil väster om Shanghai, och eventuellt en i Daqing i nordöstra Kina ska antalet återförsäljare öka från 106 till 220 år 2015. Säljkonsulter ska utbildas med målet att ”förbättra kundtillfredställelsen”.

Leverantörsbasen ska optimeras i Kina för den globala marknaden, uppger företaget. Antalet anställda i Kina ska utökas, främst inom produktutveckling för den kinesiska marknaden samt stöd för lokal produktion och utveckling av underleverantörer.

Det kinesiska huvudkontoret för Volvo PV hamhar i Shanhgai. Staden blir även centrum för produktutveckling, design och upphandling. Volvo Car China kommer även att stödja den svenska forskningen och utvecklingen vad gäller elbilar och hybrider som pekas ut som ett prioriterat område.

– Volvo Personvagnars Technology Centre i Shanghai ska utvecklas till en komplett organisation för produktutveckling på internationell nivå. Centret kommer att ha kompetens och kapacitet för att tillsammans med huvudkontoret i Sverige delta i Volvo Personvagnars process för att utveckla helt nya modeller, säger Freeman Shen som har det övergripande ansvaret för Volvo PV:s verksamhet i Kina, i en kommentar.

Expansionen i Kina ska enligt Volvo PV inte påverka vare sig verksamhet eller anställningar i verksamheten vid de europeiska anläggningarna.

– Vi kommer att bygga en helt ny fabrik i Chengdu och fortsätta att undersöka möjligheterna för att etablera ytterligare en fabrik i Daqing. Vår produktion i Kina kommer emellertid inte att påverka hur kapaciteten i våra anläggningar i Sverige eller Belgien utnyttjas, säger Stefan Jacoby i ett pressmeddelande.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News