Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Så utfördes spionaget mot Renaults elbilsprojekt

Publicerad: 11 februari 2011, 07:40

Nu dyker fler detaljer om industrispionaget mot Renaults elbilsprojekt upp. Det är inte tekniken i sig spionerna varit ute efter.


Ämnen i artikeln:

RenaultMotorElbilar

Renault hävdade förra året att hemlig information om ett elbilsprojekt har läckt till tredje part. I januari i år tog misstankarna ny fart sedan misstänkta transaktioner på ett bankkonto i Schweiz upptäcktes. Tre direktörer har fått sparken och Renault har nu inlett juridiska processer mot personerna. De utpekade direktörerna nekar till anklagelserna och har i sin tur stämt sin före detta arbetsgivare för förtal, rapporterar AFP.

Renault storsatsar på elbilar. Det tycks ha väckt oönskat intresse.

Den franska biltillverkaren har hittills varit företgen om vad det påstådda spionaget ska ha handlat om. Till Wall Street Journal säger Renault-chfen Carlos Ghosn nu att spionaget ska ha kretsat kring elbilsprojektets ekonomiska modell snarare än de tekniska uppgifterna.

– Den mest intressanta informationen jag kan få om en konkurrent är kostnaderna, säger Carlos Ghosn till Wall Street Journal, enligt AFP.

Orsaken är enligt Ghosn att genom kännedom om ekonomin kan viktiga slutsatser kring tekniken i sin tur dras.

– För exempelvis ett batteri är den viktigaste parametern kostnaden per kilowatt. Utifrån kostnaden per kilowatt kan jag gissa vilken typ av teknologi du utvecklar, säger Carlos Ghosn till tidningen.

Renault säger sig fortfarande inte veta vem som ligger bakom spionaffären.

– Vem som gjorde vad och exakt hur, det är inte upp till oss att avgöra. Nu ligger allt i händerna på justitiedepartementet och det är upp till åklagaren att avgöra vem som är ansvarig, säger Ghosn.

Renault utvecklar ett elbilsprogram tillsammans med japanska Nissan. Flera modeller ska lanseras 2014. Senast 2015 räknar tillverkarna med att ha en årlig produktionskapacitet på 500.000 bilar, enligt Wall Street Journal.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

RenaultMotorElbilar

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.