Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag24.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Mobilitet

Sägenomspunnen bränslecell gör entré

Publicerad: 22 Februari 2010, 12:54

I branschen har nyfikenheten kring ”Bloom Box” varit stor. Nu har bränslecellen fått tv-tid i USA och nyheten sprider sig som en löpeld.


Ämnen i artikeln:

CleantechMiljöteknikGreentechBränslecellForskningIngenjör

Amerikanska Bloom Energy har utvecklat en bränslecell under åtta år. Investerare har skjutit till 400 miljoner dollar. Ryktesspridningen har varit massiv om ”Bloom Box” och på flera håll har det spekulerat kring produkten som lösningen på världens energiproblem. I dagarna offentliggjordes Bloom Box och sedan CBS 60 Minutes gjorde ett inslag om produkten har intresset exploderat.

Bloom Energy har ett flertal kunder redan i dag. Ebay, Google och Fedex är några av dem. I CBS-inslaget uppger företaget att det, med hjälp av fem Bloom Box:ar, sparat 100.000 dollar på nio månader. Ebay menar att bränslecellerna producerar mer energi än de 3.000 solpaneler företagets huvudkontor installerat.

På sina håll presenteras Bloom Box som kraftkälla för privatpersoner. Men det händer inte i dag. Bloom Energy räknar med att inom fem till tio år ha pressat dagens priser på mellan 700.000 och 800.000 dollar per enhet till under 3.000 dollar, motsvarande drygt 22.000 kronor.

Se CBS 60 Minutes inslag via Fast Companys webbplats.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.