Mobilitet
Saknas kunskap för att upptäcka avgasfusket – bilinspektörer: “Stort antal fordon är manipulerade”
Publicerad: 25 maj 2022, 10:00
Flygande kontroll av lastbilar i Västerås för ett antal år sedan. Foto: Fredrik Sanberg / TT
Ingen vet exakt hur stort problemet med avgasfusket är. ”Det rör sig om ett stort mörkertal”, säger en bilinspektör hos polisen. Samtidigt finns det luckor i lagen och det saknas både kunskap och teknik för att avslöja fusket.
Ämnen i artikeln:
Hållbara TransporterDieselTysklandSverigeTransportstyrelsenKlimatutsläppMiljöutsläppUtsläppAktuell Hållbarhet har avslöjat hur lätt det är att koppla bort avgasreningssystemet som ska sänka utsläppen av de giftiga kväveoxiderna från dieselmotorer till omkring en femtedel. Med manipuleringen kan lastbilsägarna spara hundratusentals kronor. Nu kan vi också rapportera om luckor i lagen, frustrerade bilinspektörer och kunskapsbrist om hur utbrett fusket är.
– Jag tror att det är ett stort antal fordon som är manipulerade. Enligt rykten i åkeribranschen och från poliskollegor i Tyskland handlar det i storleksordningen om kanske tio procent, men jag vet inte med säkerhet. Det rör sig om ett stort mörkertal, säger Ronny Josefsson, bilinspektör vid Polisregion Väst.
Läs mer: Så fuskar lastbilar med avgasreningen – ”Lika enkelt som att montera en Ikeamöbel”
Den försäljare som var beredd att sälja utrustning för att koppla bort avgasreningen när Aktuell Hållbarhet utgav sig för att vara lastbilschaufför, uppskattar fusket till ”några procent”. Forskare nere på kontinenten har uppskattat andelen fuskande lastbilar till uppemot 15-20 procent, men det omfattade inte svenska förhållanden.
Vid årsskiftet fanns 86 000 lastbilar i drift i Sverige. Det kan alltså handla om tusentals, ja kanske tiotusentals lastbilar på svenska vägar, som släpper ut mångdubbelt mer giftiga gaser än vad som är tillåtet.
Bilinspektörerna saknar teknik för att upptäcka fusket
Samtidigt saknar polisen resurser, kunskap, teknik och lagligt stöd för att avslöja fuskarna. I alla fall enligt de personer vi pratat med. I dag finns inga gränsvärden för kväveoxider vid kontrollbesiktning, och även om det skulle finnas så är det enkelt att återställa avgasreningen inför besiktningsbesöket för att sedan montera tillbaka grejerna. Störst möjlighet att upptäcka fuskarna kommer att vara vid de så kallade flygande kontrollerna.
Enligt Transportstyrelsen och de bilinspektörer vi pratat med finns i nuläget ingen tillräckligt bra teknik för att upptäcka utsläppsfusket. Och även om det fanns skulle polisen i dagsläget inte kunna bötfälla lastbilschaufförer för skyhöga kväveoxidhalter i avgaserna. Det som enligt avgasreningslagen är olagligt är just manipuleringen av avgasreningssystemet, som ju i sin tur leder till ökade utsläpp. Vad polisen då måste göra är att ta lastbilen i beslag och kontrollera den på en närliggande märkesverkstad för att kunna avslöja fusket.
Läs mer: Företagaren om avgasfusket: Det här kan bli nästa Volkswagen-skandal
Så det finns begränsade möjligheter i lagen att komma åt fuskarna och ingen befintlig teknik som kan användas vid flygande besiktningar. Att avslöja utsläppsfusket tycks inte heller vara prioriterat inom polisen.
– All kunskap om manipulation får vi försöka skaffa oss själva, det är upp till varje kontrolltjänsteman att lära sig och sprida kunskapen. Men det här är Sverige i ett nötskal, vi tror att det går att lagstifta bort problem och fusk utan att satsa på kontroller och tillsyn, säger Roger Ogemar, bilinspektör och gruppchef för yrkestrafikgruppen i Västerås.
Läs mer: Transportstyrelsen: Nya avgaslagar på gång – ”Kanske borde införts för 15 år sedan”
Så fungerar avgasreningen
Alla nytillverkade lastbilar måste uppfylla EU:s gränsvärden för kväveoxid. Detta har tillverkarna löst med hjälp av SCR-teknik (selektiv katalytisk reduktion) där en ureainnehållande vätska kallad Adblue tillsätts i avgaserna.
Enligt våra källor kan den här tekniken strula och ge upphov till en rad olika felkoder som måste lagas i en verkstad. Det kan i värsta fall kosta hundratusentals kronor.
Beroende på fordon och modell finns olika metoder för att koppla bort avgasreningen, alltifrån väldigt svårupptäckt omprogrammering av mjukvaran till störsändare eller emuleringsboxar som skickar felaktiga signaler och lurar systemet. Alla sätt att koppla bort avgasreningen leder till en femdubbling av utsläppen och är olagligt enligt avgasreningslagen (paragraf 38)