Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Samordnade transporter skonar miljön

Publicerad: 17 januari 2012, 11:20

Genom att planera livsmedelstransporterna på ett bättre sätt räknar Örebro kommun bland annat med att minska utsläppen av koldioxid.


Ämnen i artikeln:

Koldioxid

I dag får tillagningsköken hos de olika verksamheterna i Örebro kommun i regel flera livsmedelstransporter i veckan, något som inte minst sliter på miljön i onödan. För att ta tag i problemet planerar kommunen att samordna transporterna.
– I dag kan det vara så att ett kök i en förskola får flera livsmedelstransporter under en vecka. Ändrar vi på det här, så finns det vinster när det gäller klimat och miljö. Vi samordnar istället transporterna och kör en gång i veckan, säger Clas-Göran Classon som är programdirektör inom samhällsbyggnad på Örebro kommun, till P4 Örebro.

Planen är att alla livsmedel först ska levereras till en gemensam central, och att varorna sedan skickas ut en gång i veckan till verksamheterna. Förutom att det sänker utsläppen av koldioxid ökar det också säkerheten på skolgårdarna eftersom lastbilarna inte behöver köra där lika ofta.

Samma
metod används sedan tidigare av flera andra kommuner, och har också visat sig vara mycket effektiv. Örebro kommun har för övrigt som mål att minska koldioxidutsläppen med 20 procent till 2020.

Mikael Söderlind

Ämnen i artikeln:

Koldioxid

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.