Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Scania och Axfood tar nästa steg i elektrifieringen av livsmedelstransporterna

Publicerad: 14 juni 2021, 08:56

Scanias första eldrivna lastbil.

Foto: Malin Hoelstad/TT

Nu startar de planerade livsmedelsleveranserna med Scanias första helelektriska tunga lastbil i Stockholmsområdet.


Axfoods inköps- och logistikbolag Dagab meddelar att företaget nu driftsätter leveranser med Scanias första helelektriska tunga lastbil till flera butiker i Stockholm. I den nya elektrifieringssatsningen kommer den elektrifierade tunga lastbilen att tillsammans med en laddhybridlastbil göra dagliga turer från Dagabs lager i Jordbro direkt ut till ett antal livsmedelsbutiker. Enligt Scania kommer klimat- och miljöpåverkan från Dagabs leveranser att minskas väsentligt. 

Samarbetet mellan Dagab och Scania har delfinansierats av Vinnova och Energimyndigheten i projektet REEL1 som syftar till att öka antalet elektrifierade logistiklösningar i Sverige. Genom projektet hoppas finansiärerna att kunna testa och demonstrera elektrifierade livsmedelsleveranser i Stockholmsområdet. Förutom Scania och Dagab ingår också laddoperatören EV-Box i projektet. 

”För att lyckas att främja utvecklingen med elektrifieringen, inte minst den publika laddinfrastrukturen, i samhället krävs omfattande samarbete mellan företag, men också mellan näringsliv och offentliga aktörer”, skriver Scania inför en pressträff som genomförs under morgondagen. Där kommer bland andra Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij och Niclas Engholm, försäljningschef för lastbilar på Scania Sverige, att svara på frågor.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.