Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Shell röstar ner klimatförslag – investerare hotar lämna

Publicerad: 19 maj 2021, 09:12

Fyllningsstation för vätgas i Hamburg. Shell får ja av aktieägarna för sin plan för övergång till förnybart.

Foto: Eric Shambroom

Investeraren The Church of England Pensions Board varnar Shell för att inte leva upp till sin klimatplan.


Ämnen i artikeln:

Nettonollutsläpp

Oljebolaget Shell fick i går stöd på årsstämman för sin plan för omställningen till förnybara energikällor och att nå nettonollutsläpp till år 2050. Drygt 88 procent av aktieägarna röstade ja till planen som presenterades i februari. Däremot röstade majoriteten ner ett förslag som lagts fram av en mindre ägarskara och som skulle kräva att Shell förtydligar hur bolaget ska ligga i linje med Parisavtalet.

Efter årsstämman gick investeraren The Church of England Pensions Board ut med ett förtydligande kring sitt ställningstagande. Efter att ha lyft fram Shell för att vara en föregångare i klimatarbetet bland fossilbolag lyfter investeraren ett varningens finger om inte ambitionerna förtydligas. Bland annat kräver The Church of England Pensions Board att Shell lever upp till åtagandena inom initativet Climate Action 100+.

”Om det inte finns en fullständig anpassning vid slutet av den första fasen av CA100+ år 2023, i enlighet med de åtaganden som vi har åtagit oss för våra egna pensionsfondmedlemmar, kommer vi att avveckla vårt innehav i Shell på samma sätt som vi har gjort i andra koldioxidutsläppande företag”, skriver The Church of England Pensions Board i ett uttalande.

Läs uttalandet om Shell 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Nettonollutsläpp

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.