Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Skotska whiskyrester blir biobränsle

Publicerad: 20 augusti 2010, 05:19

Forskare planerar att starta ett företag för att kommersialisera biodrivmedel framställt av biprodukter från whiskytillverkning.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

En grupp forskare vid Edinburgh Napier’s Biofuel Research Centre lämnade i veckan in en patentansökan gällande biodrivmedel framställt av biprodukter från whiskytillverkning. Gruppen, som nu planerar att starta ett spin off-företag för att kommersialisera produkten kommer att samarbeta med Diageo’s Glenkinchie Distillery, och använda sig av spannmålsrester och överbliven vätska från destillationsprocessen för att framställa butanol.

Forskarna hävdar att deras biobutanol har en 30 procent högre uteffekt än etanol och kan användas i vanliga bilar utan att motorn behöver justeras. Dessutom kommer bränslet att ha minimal inverkan på miljön i jämförelse med första generationens biobränsle framställt av energigrödor, eftersom man istället använder sig av de 187 000 ton spannmålsrester och 1,6 miljarder liter överbliven vätska som skotska maltwhiskyindustrin producerar varje år.

– Medan vissa energibolag planterar grödor specifikt för att generera biobränsle, så undersöker vi hur man kan dra nytta av överflödigt material, som till exempel biprodukter från whiskytillverkningen, säger professor Martin Tangney, som leder forskningsgruppen, till BusinessGreen.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev