Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Skyhöga partikelhalter när din dieselbil rensar sina filter

Publicerad: 13 januari 2020, 12:36

Dieselavgaserna skjuter i höjden när bilarna rensar sina filter, enligt ett nytt avslöjande.

Foto: Pixabay


När dieselbilar rensar sina filter kan partikelutsläppen öka till över tusen gånger det normala, vilket kan leda till stor påfrestning på hjärtat. Det uppger organisationen Transport & Environment i dag.


 

Rensningen av partikelfiltren uppges ske vid vanlig körning och de höga partikelhalterna uppges kunna bestå i upp till 15 kilometer. Ändå förbises dessa utsläpp helt i avgastesterna, skriver Transport & Environment, som är en paraplyorganisation för miljöorganisationer i Europa som verkar inom området transporter. 

Transport & Environment, T & E, har på egen hand låtit testa två av de mest sålda nya dieselbilarna och uppger att de filter som ger den här effekten finns i mer än 45 miljoner bilar i Europa. Det innebär enligt T & E att cirka 1,3 miljarder filterrengöringshändelser med den här typen av skyhöga utsläpp sker varje år.

De bilmodeller som testades var Opel Astra och Nissan Qashqai. När filtren rengjordes överskreds den normala partikelhalten mer än tusenfalt och den tillåtna gränsen med 115 respektive 32 procent. Eftersom partiklarna som släpps ut vid rengöring står för mellan 60 och 99 procent av de totala partikelutsläppen är huvuddelen av bilarnas utsläpp inte reglerade i gällande lagstiftning, enligt T & E.

Som om inte det är nog ignorerar gällande lagstiftning helt de minsta partiklarna i avgaser, de så kallade ultrafina partiklarna. Dessa partiklar anses utgöra det största hälsoproblemet då de är så små att de kan tränga rakt igenom blodkärlens väggar.

Enligt T & E är det dags att EU:s politiker inser att dieselbilar fortfarande har mycket förorenande utsläpp och att det krävs betydligt striktare avgastester för bilarna.

”Biltillverkare får skjuts men människors lungor betalar för det. Tillverkare borde städa upp sina bilar om de vill sälja dem”, säger Anna Krajinska, utsläppsingenjör på Transport & Environment.

Partiklar från avgaser kan bland annat orsaka stroke, hjärt- och kärlsjukdomar och astma.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.