Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Slutet för tysta elbilar?

Publicerad: 19 januari 2011, 07:48

USA:s president Barack Obama har godkänt en ny lag som innebär att el- och hybridbilar måste ge ifrån sig ljud, så att blinda och ovana fotgängare kan undvika att bli påkörda av de ofta mycket tysta fordonen.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Lagstiftningen, som föreslogs av senatorn och före detta presidentkandidaten John Kerry, kallas ”Pedestrian Safety Enhancement Act” och innebär att Department of Transportation kommer att ta fram ett förslag på minimikrav för hur mycket ett motorfordon måste låta, alternativt någon annan metod för att varna blinda och andra fotgängare, skriver Torque News.

– De blinda, liksom alla fotgängare, måste kunna ta sig till arbetet, skolan, kyrkan eller andra platser, och vi måste kunna höra fordon för att göra det. Den här lagen, som är resultatet av ett samarbete mellan blinda amerikaner, biltillverkarna och lagstiftarna, kommer att gynna alla fotgängare i kommande generationer när de nya fordonsteknikerna sprids, säger Dr. Marc Maurer, ordförande i USA:s National Federation of the Blind.

Biltillverkarorganisationerna The Association of International Automobile Manufacturers och Alliance of Automobile Manufacturers stöder båda den nya lagen.

Nissan Leaf varnar redan fotgängare automatiskt när den körs I låga hastigheter, och även GM:s Chevy Volt har ett varnande ljud som föraren kan aktivera.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.