Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Mobilitet

Solpaneler kapar militär bränsleförbrukning

Publicerad: 24 Januari 2011, 08:28

Den amerikanska marinkårens användning av solpaneler har minskat dieselförbrukningen med nästan 90 procent, enligt en rapport.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechSolpanelerForskningIngenjör

Den amerikanska militären intresserar sig allt mer för greentech och alternativa energilösningar, och har under de senaste åren presenterat en rad framgångsrika projekt. En ny rapport från US Marines visar att ett regemente har sänkt dieselförbrukningen med nästan 30 liter per generator och dag.

Det Afghanistan-baserade Femte amfibieregementet använder sig av ett nytt program kallat ExFOB (Experiment Forward Operating Base), som bland annat innebär att man använder solpaneler för att driva sin utrustning, skriver GoodCleanTech.

– Våra generatorer använder normalt sett mer än 75 liter bränsle per dag. Nu är vi nere på 9,5 liter. Systemet fungerar fantastiskt. Genom att minska bränslet till generatorerna, så kan vi skära ner på antalet konvojer, vilket minskar risken för våra fordon att köra på en vägbomb, säger sergeant David Doty.

Utrustningen inkluderar både flexibla bärbara paneler som soldaterna bär med sig och solpresenningar som placeras över tälten.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.