Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Staden som får privatfinansierat laddnät för elbilar

Publicerad: 23 november 2010, 09:24

NRG Energy bygger USA:s första privatfinansierade nätverk av laddstationer för elbilar. Det är i Houston det hamnar.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikElbilarLaddstationerMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Nätverket kallas evGo och när det är färdigbyggt i slutet av nästa år kommer alla invånare i Houston att ha max åtta kilometer till en laddstation.

Kunderna kan teckna två olika typer av abonnemang. För 49 dollar i månaden erbjuds de en alldeles egen privat laddstation. För 89 dollar i månaden får de tillgång till hela nätverket på mellan 50 och 150 laddstationer utspridda i hela staden.

Stationerna kommer främst att vara lokaliserade på offentliga parkeringsplatser, ofta i anknytning till olika butiker. Nätverket kommer att inkludera snabbladdare som kan fylla ett batteri på 25 minuter, skriver Wired News.

NRG Energy har investerat 10 miljoner dollar i systemet. Om projektet faller väl ut i Houston planerar företaget att göra samma satsning i andra storstäder, med New York och Dallas först på tur. I första hand kommer man att rikta in sig på delstater med en avreglerad elmarknad, som till exempel Texas (där Houston ligger).

Ett annat skäl till att företaget valt just Houston är att staden valts som första lanseringsort för en rad olika elbilsmodeller, som till exempel Nissan LEAF, Chevy Volt och Ford Focus Electric.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.