Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Stockholm stad vill ha tydligare styrning mot miljölastbilar

Publicerad: 18 januari 2012, 11:50

Utsläppen från tunga lastbilar har ökat med 35 procent på tio år. Nu vill Stockholm stad vända trenden med tydligare politisk styrning.


Ämnen i artikeln:

CleantechGreentechHållbara TransporterHållbara Transporter

I måndags rapporterade Ekot att utsläppen från tunga bilar har ökat med 35 procent på tio år. En oroväckande trend, men enligt Stockholms stad finns tekniken för att vända utvecklingen. Problemet är bara att dagens styrmedel inte gynnar miljölastbilarna.

– Vi ser att det finns intresserade åkerier men marginalerna i branschen är så pressade att de inte får ihop kalkylen. Dagens styrmedel gynnar inte åkare som valt miljölastbil och många kunder, även sådana som i andra sammanhang har höga miljöambitioner, ställer inga miljökrav på de transporter de köper, säger Lova André Nilsson, projektledare för CleanTruck, i ett pressmeddelande.

CleanTruck är Stockholm stads projekt för att etablera mackar för förnybart lastbilsbränsle, samt att testa och demonstrera nya sorters miljölastbilar. Dessutom ger projektet stöd till företag som investerar i miljölastbilar.

– Nu finns fordon på marknaden för förnybara drivmedel som ger betydligt lägre utsläpp. De fungerar väl och levererar utsläppsminskningar visar erfarenheterna från CleanTruck. När ett av företagen i projektet, Kyl & Frysexpressen, gick över till etanollastbilar minskade utsläppen av klimatpåverkande gaser med 80 procent. Detta till en merkostnad som enligt företagets egna beräkningar bara är två procent. Vi förväntar oss minst lika goda resultat för gaslastbilarna som nu testas.

Regeringen har som mål att Sveriges fordonsflotta ska vara oberoende av fossila bränslen 2030.

– Om regeringens mål ska infrias krävs tydligare styrmedel. Men också att näringsliv och offentlig sektor väljer åkare som satsar på miljöanpassade alternativ när de köper transporter.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News