Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Mobilitet

Stort stöd för försäljningsförbud mot fossilbilar

Publicerad: 13 april 2021, 09:36

Foto: Toncd32/ Getty

Av tiotusen europeiska storstadsbor svarar 63 procent att de stödjer ett förbud mot försäljning av fossilbilar efter 2030.


Bara 29 procent motsätter sig ett framtida försäljningsförbud mot bilar som släpper ut koldioxid, enligt en undersökning gjord av Yougov. Tvärtom var stödet stort bland europeiska storstadsmänniskor för ett försäljningsförbud efter 2030, nästan två tredjedelar, 63 procent, stödjer ett sådant förbud.

”Det finns ett brett stöd för att sluta sälja fossilbilar i EU. Stadsbor är mest exponerade för toxiska nivåer av luftföroreningar och de vill inte ha en försäljning av förbränningsmotorer längre än nödvändigt”, säger Julia Poliscanova, ansvarig för fordon och e-mobilitet på lobbyorganisationen Transport & Environment, i en kommentar,

Stödet för förbudet är högre hos de som haft covid-19 eller som har någon nära anhörig som haft infektionen. Då var siffran 66 procent jämfört med 56 procent. De tillfrågade bor i femton olika storstäder i Storbritannien, Spanien, Italien, Tyskland, Frankrike, Belgien, Polen och Ungern.

I juni ska EU-kommissionen lägga fram ett förslag om ett EU-omfattande slutdatum för försäljning av fossildrivna bilar.

Läs mer om undersökningen 

Jesper Saltebro

Reporter

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.