Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Stort sug efter begagnade elbilar

Publicerad: 15 januari 2021, 10:36

Marknaden för begagnade elbilar växer. Här två storsäljare: Nissan Leaf och Hyundai Ioniq Electric från 2018.

Foto: Pontus Lundahl TT

Intresset för att köpa begagnade elbilar har exploderat i takt med att elbilarnas räckvidd och infrastrukturen för laddning hela tiden förbättras. Den ökade efterfrågan syns bland annat på Blocket där elbilsannonserna förra året fördubblades.


En sammanställning gjord av försäkringsbolaget Trygg-Hansa visar på ett rekordstort intresse för begagnade elbilar. Antalet annonser för elbilar på Blocket fördubblades under förra året. 

Mellan januari och november förra året var BMW det mest sökta elbilsmärket på Blocket, följt av Kia, Renault, Mercedes-Benz och Volkswagen. Den mest sålda elbilmodellen på Blocket under samma period var Renault Zoe, följd av Nissan Leaf, Tesla Model S, BMW i-serien och Huyndai Ioniq. 

”För bara fem år sedan var det många som tvekade inför att köpa en begagnad elbil med oro för batteriets livslängd som främsta argument men också att ett eventuellt batteribyte skulle medföra höga kostnader i framtiden. Farhågor om batteriets kapacitet har dock kommit på skam i takt med att batteriutvecklingen har tagit ytterligare stora kliv framåt de senaste åren. Det visar sig även att oron för batteribyten var obefogad. Vår skadestatistik visar att det är betydligt färre skador på batterier än befarat”, säger Stefan Brala, motorexpert på Trygg-Hansa i en presskommentar. 

Den snabba utvecklingen på elbilsmarkanden gör att det i dag går att få en ny elbil för runt 200 000 kronor. På begagnatmarknaden finns elbilar från 50 000 kronor och uppåt. 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.