Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Superlätt elbil – helt utan batterier

Publicerad: 30 september 2010, 09:12

Här är elbilen som inte behöver några batterier. Istället drivs den med hjälp av induktiv laddning och kablar inbäddade i själva vägbanan.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Flera fordonstillverkare – som Volvo, Nissan och GM – håller på att utveckla system för induktiv laddning av elbilar. Studenter vid Karlsruhes yrkeshögskola har dock tagit konceptet ett steg längre, och bygger en elbil som får sin energi av själva vägen den åker på.

Därmed behövs inga batterier, vilket innebär en rejäl viktminskning för fordonet. Tyskarnas elbil väger endast 60 kilo, vilket är en femtedel av vad en Nissan Leafs batterier väger (300 kilo). Och den minskade batterivikten tillåter dessutom en lättare struktur och mindre motor.

Arbetet är fortfarande i en tidig utvecklingsfas, men studenterna har redan byggt en fungerande bil. Den har dock en toppfart på blygsamma 50 km i timmen och är bara testad på en liten inomhusbana. Men man måste ju börja någonstans.

Den uppenbara nackdelen med uppfinningen är givetvis att själva vägen behöver byggas om och anpassas efter bilarna. Och även om många idag kanske fnyser åt projektet som orealistiskt, så har jag en känsla av att de är något på (de uteblivna) spåren.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.