Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Svenska bilar inte längre EU:s klimatvärstingar

Publicerad: 24 april 2012, 07:10

Kvinnor och kommunala fordonsinköpare har sett till att Sverige inte längre står i skamvrån när det gäller nya bilars utsläpp.


Ämnen i artikeln:

Trafikverket

I dag presenterades den årliga sammanställningen över nya bilars utsläpp av koldioxid. Statistiken är framtagen gemensamt av Trafikverket och Konsumentverket.

I ett pressmeddelande skriver myndigheterna att de drygt 300 000 personbilar som nyregistrerades i Sverige under 2011 i genomsnitt släpper ut 144 gram koldioxid per kilometer, vilket är en minskning med 6,5 procent jämfört med året innan. Man skriver vidare att den svenska nybilsparken på sex år har ”gått från att vara Europas miljövärsting med utsläpp på 194 g/km till att släppa ut bara strax över EU-genomsnittet”.

Enligt Trafikverket och Konsumentverket är det framför allt kvinnorna och de kommunala fordonsinköparna som genom sina bilval har sett till att Sverige inte längre står i skamvrån.

Men trots denna positiva utveckling har trafiken, och då särskilt den tunga yrkestrafiken, samtidigt ökat vilket lett till att vägtrafikens utsläpp stigit med nio procent jämfört med basåret 1990, en ökning med ungefär 1.5 miljoner ton koldioxid.

– Bilindustrin har gjort stora framsteg genom att ta fram miljömässigt bättre modeller. Det är viktigt att utvecklingen fortsätter mot energieffektivare bilar med mindre utsläpp. Men för att klara de långsiktiga klimatmålen måste vi skapa nya transportlösningar och samhällsplanering som ger städer med god tillgänglighet utan bilberoende, säger Trafikverkets miljödirektör Lars Nilsson.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Trafikverket

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.