måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Sverige halkar efter Europa när det gäller cykelsatsningar

Publicerad: 10 juni 2022, 08:42

Elcyklar.

Foto: Getty Images

Elcyklar är det som kan få bilister och boende på landsbygden att välja att transportera sig med cykel i stället för med bil, enligt en ny rapport. Men då behövs politiska beslut och riktade insatser.

Ämnen i artikeln:

ElfordonGrön infrastrukturElEnergiåtervinning

TQ


Elcyklar har stor potential att bli ett alternativ till bilen, enligt en rapport från cykeltillverkaren Cycleurope. Det finns dock en del att göra innan alla kan ta sig fram säkert på sin cykel. Tony Grimaldi, vd för Cycleurope, menar att vi i Sverige, som ofta tror att vi ligger långt fram i utvecklingen, behöver göra riktade insatser.

– Sverige har byggt sin vägtrafik med mycket 2 plus 1-vägar som innebär att vägrenen helt försvinner och därmed också möjligheten att cykla. Sverige måste satsa på trygg och säker infrastruktur för cyklisterna, säger han.

Elcykeln är en viktig komponent för att Sverige ska kunna nå sina klimatmål. Tony Grimaldi menar att Köpenhamn är en bra förebild, där sker i dag 50 procent av transporterna med cykel.

– Från Köpenhamn har det byggts flerfiliga cykelbanor både till andra tätorter och till landsbygden. Detta är möjligt med elcykeln då vi med den kan transportera oss mycket längre sträckor på cykel än vi tidigare orkade, säger han.

Under pandemin tog politiker i europeiska länder och städer chansen att satsa på ökat cyklande. I Europa sysselsätter cykelsektorn 650 000 personer, men Sverige halkar efter.

I rapporten ger Cycleurope sju förslag till svenska beslutsfattare för att nå målen för bland annat klimat och miljö, folkhälsa, sysselsättning och ekonomi. Några exempel är: låt Europas perspektivskifte inspirera, inkludera cykelindustrin i näringspolitiken och se cykling som en strategisk åtgärd för att öka barns rörlighet.

Läs rapporten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev