Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Ta en tur i Googles förarlösa bilar

Publicerad: 7 mars 2011, 13:56

Förra året berättade Google att företaget utvecklar förarlösa bilar. Men det har varit tunt med publika uppvisningar. Här ser du videon som avslöjar hur bilarna beter sig.

Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Googles förarlösa bilar har visats för allmänheten. Det skedde under konferensen Ted2011 i Long Beach, Kalifornien. Danny Sullivan på sajten Search Engine Land har publicerat bilder på Youtube som dels visar hans provtur inifrån bilen, dels en sekvens där han filmar en bil på provbanan utifrån.

Ingen galning vid ratten. Ingen alls vid ratten.

Bilarna är ombyggda Toyota Prius. Få detaljer utöver en ramp på bilens tak med en roterande trumma avslöjar att det inte rör sig om vanliga bilar. När projektet offentliggjordes förra året uppgav Google att man utrustat sju bilar med den utrustning som krävs för att bilarna ska slippa förare. Det rör sig bland annat om en videokamera och laser som mäter avstånd till andra fordon samt kartor för att navigera. Då uppgav Google att en enda olycka hittills hade inträffat vilken bestod i att en av testbilarna blev påkörd. Sammanlagt ska bilarna ha rullat 22.500 mil men bara 60 mil har körts utan att en person behövt ingripa.

Här ser du Youtube-klippet inifrån en bil.

Här ser du klippet som visar en bil utifrån.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev