söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Tio procent av svenska personbilsflottan nu laddbar

Publicerad: 10 augusti 2023, 08:11

Teslas snabbladdare för elbilar.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Många tror samtidigt att försäljningen kommer att stanna av i höst, detta efter att regeringen valt att ta bort klimatbonusen för nya mer miljöanpassade bilar.

Ämnen i artikeln:

Elbilar

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


Sedan årsskiftet har fordonsflottan i Sverige utökats med drygt 70 000 laddbara personbilar. Det innebär att över en halv miljon laddbara bilar nu rullar på Sveriges vägar (246 605 elbilar och 258 344 laddhybrider), något som motsvarar tio procent av personbilsflottan.

Siffrorna kommer från Power Circle, som är intresseorganisation för elektrifieringens framtidsfrågor.

Hur försäljningen blir i höst är samtidigt mer ovisst, detta efter att regeringen förra året valde att ta bort klimatbonusen, det nationella styrmedel som har syftat till att främja marknadsintroduktion av mer miljöanpassade fordon. Den förändringen väntas nämligen ge genomslag först nu.

”Efter borttagandet av klimatbonusen efterfrågar allt fler nu politiska styrmedel riktade mot laddbara fordon. Det kommer att bli intressant att följa utvecklingen under hösten och se om vi kan se den nedgång i nyregistreringar som nu förväntas komma”, säger Hampus Thuresson, projektledare på Power Circle, i ett pressmeddelande.

Den 31 juli i år fanns det enligt Power Circle också 2 738 elmotorcyklar, 1 083 elbussar samt 16 566 lätta och 378 tunga ellastbilar.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev