Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Trådlös laddstation för elbilar – bara att parkera

Publicerad: 2 november 2010, 06:31

Delphi Automotive och WiTricity har inlett ett samarbete för att utveckla en trådlös laddstation för elbilar. Med den nya tekniken ska det vara lika enkelt att ladda bilen som att parkera den.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikElbilarMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Tanken är att företagens markbaserade laddstation ska göra det möjligt för bilister att ladda batteriet genom att helt enkelt parkera ovanpå den. Det trådlösa systemet kan bäddas in i golvet på en parkeringsplats eller i ett garage.

– Det här är banbrytande teknik som kan göra det möjligt för biltillverkare att integrera trådlös laddning direkt i sina hybrid- och elfordon, säger Randy Sumner, chef för hybridutveckling på Delphi, i ett pressmeddelande.

WiTricity, ett företag som fokuserar på trådlös laddningsteknik, säger att de redan kan överföra 3 000 watt med deras befintliga trådlösa system, vilket är ungefär vad vanliga plugin-laddstationer fixar.

– Att ladda en elektrisk bil ska vara lika lätt som att parkera den i ditt garage eller på en parkeringsplats, säger WiTricitys vd Eric Giler.

Företagen hoppar att deras samarbete ska kunna bidra till att utveckla den globala infrastrukturen för elfordon. Och visst låter det klockrent om de får det hela att fungera i praktiken.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.