Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Trafikverket kritiseras för planer utan hänsyn till klimatmål

Publicerad: 19 februari 2021, 10:18

Trafikverket kritiseras för att bortse från klimatmål när tvärförbindelse söder om Stockholm planeras.

Tvärförbindelse Södertörn är tänkt att effektivisera trafiken söder om Stockholm och ta hand om godstrafiken från nya Norviks Hamn. Men projektet for skarp kritik av Miljöpartiet i berörda kommuner som menar att Trafikverket inte tar höjd för att klara uppsatta klimatmål.


Företrädare för Miljöpartiet i Region Stockholm och i sex Södertörnskommuner sågar motorvägsprojektet Tvärförbindelse Södertörn i ett gemensamt remissvar till Trafikverket som lämnas in i början på nästa vecka. 

De menar att det är oförsvarligt att satsa åtskilliga miljarder kronor på ett vägprojekt som Trafikverket själva bedömer kommer göra det omöjligt att nå klimatmålen. Region och kommunpolitikerna anser att det är oansvarigt att bygga beslut på uppskattade trafikbehov och att det är klimatmålen som måste styra. 

Trafikprognosen, om Tvärförbindelse Södertörn väl byggs, visar på en kraftig ökning av trafikmängden jämfört med i dag. Anledningen till detta anges vara överflyttningar av trafik från omgivande vägnät samt ökade behov av godstransporter till och från nybyggda Norviks hamn i Nynäshamn. Till detta anges också att ny trafik genereras när en kapacitetsstark väg byggs. 

I remissvaret argumenteras kraftigt emot planerna som här anses motverka möjligheten att nationellt nå uppsatt mål om en fossiloberonde fordonsflotta är 2030. Trafikverket får kritik för att inte ta hansyn till de ökande trafikvolymerna när de gör sina analyser: 

”Att målsättningarna för projektet är att minimera klimatpåverkan från själva byggnationen är bra, men att klimatpåverkan från den ökade trafiken inte har inkluderats innebär stora konsekvenser för möjligheten att nå klimatmålen.” 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.