Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Trafikverket: Utsläppen från trafiken minskade med 2 procent

Publicerad: 25 februari 2020, 10:16

Foto: Holger Ellgaard/ Wikimedia Commons

Inte tillräcklig minskning för att nå klimatmålen för transporter, konstaterar Trafikverket i sin senaste preliminära utsläppsstatistik.


Preliminära utsläppssiffror från Trafikverket för 2019 visar att utsläppen av koldioxid från vägtrafiken minskade med 2 procent förra året. Myndigheten konstaterar att minskningen ligger långt under den minskningstakt för att klimatmålet för transportsektorn ska kunna nås, att utsläppen ska minska med 70 procent mellan åren 2010 och 2030. För att klimatmålen ska kunna nås krävs att utsläppen från trafiken minskar med cirka 8 procent om året. 

Minskningen om 2 procent skedde trots att den totala trafiken i Sverige under 2019 var i stort sett oförändrad jämfört med föregående år. Den minskning som ändå gjordes uppges bero på ökad användning av biodrivmedel och mer energieffektiva bilar.

I den preliminära statistiken berättar Trafikverket också att antalet nya eldrivna personbilar fördubblades under 2019 jämfört med föregående år, att andelen biodrivmedel ökade från 22 till 23 procent och att utsläppen från nya bensindrivna bilar har ökat till 130 gram per kilometer och därmed är de högsta sedan 2013. 

”Det är glädjande att bilarna blev effektivare och att andelen biodrivmedel ökade, men kanske framför allt att vägtrafiken inte ökade under förra året. Då blir det lättare att öka tempot och nå målen”, säger Sven Hunhammar, miljödirektör på Trafikverket, i en kommentar.

Läs Trafikverkets preliminära statistik 

 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.