Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Transport & Environment: Flygets största utsläppare fick mest återstartspengar

Publicerad: 29 mars 2021, 09:46

Flygplan som står parkerade på grund av covidpandemin.

Foto: pat138241/ Getty

Flygbolagen som släppte ut mest fick stört återhämtningsstöd. Det konstaterar T&E på årsdagen efter att det första krisstödet till EU:s flygsektor beslutades av EU-kommissionen.


Miljöorganisationen Transport and environment, T&E, släpper i dag en lista där de jämför de europeiska flygbolagens utsläppsmängder före covidpandemin med de räddningspaket som skattebetalare tvingats betala för att flygbolagen ska överleva. T&E konstaterar en intressant koppling mellan flygbolagens precovid-utsläpp och storleken på de räddningspengar som avsatts. Helt enkelt – ju större utsläpp, desto mer subventioner.  I varje fall är det EU:s högst utsläppande flygbolag, Lufthansa, British Airways och Air France, som får de högsta räddningsstöden.  

T&E konstaterar också att krisen i flygbranschen nu för första gången tvingar bolagen att redovisa sina utsläpp från flygtrafiken. T&E:s lista publiceras i dag för att det nu gått exakt ett år sedan EU-kommissionen godkände det första räddningspaketet för flygbranschen på grund av covidpandemin. 

I listan konstateras att det europeiska flygets största utsläppare, Lufthansa, under 2019 släppte ut 19,11 miljoner ton koldioxid och till följs av coronakrisen får motta ett ekonomiskt stöd om 6,8 miljarder euro. Detta kan jämföras med svenska SAS, som hamnar på nionde plats på listan, som under 2019 släppte ut 3,78 miljoner ton koldioxid och som beräknas få ett ekonomiskt stöd om 1,1 miljarder euro. 

 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.