tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Transporterna på väg åt rätt håll – men ännu inte hållbara

Publicerad: 17 april 2020, 09:56

Trenden går år rätt håll men ännu har vi inte en långsiktigt hållbar transportförsörjning, enligt Trafikanalys. Foto: David Peacock, Hanna Franzén och Adam Ihse/TT

I Trafikanalys årliga uppföljning av hur transportsystemet utvecklas framgår att mycket har utvecklats i en positiv riktning. Men ännu är inte transporterna hållbara.


BA


Av 31 olika nyckelmått för en långsiktigt hållbar transportförsörjning som Trafikanalys årligen följer, har tio utvecklats positivt och bara fyra har haft en negativ utveckling sedan de transportpolitiska målen antogs av riksdagen 2009.

Några exempel på positiva utvecklingstendenser är att transporterna blivit mer ekonomiskt överkomliga för befolkningen i genomsnitt och att utsläppen av växthusgaser från resor och transporter i Sverige fortsätter att minska.

”All positiv utveckling går dock inte så fort som det skulle behövas. Det är till exempel inte sannolikt att etappmålen för trafiksäkerhet och minskade utsläpp av växthusgaser kommer att nås i tid”, säger Anders Brandén Klang, som varit projektledare för uppföljningen, i en kommentar.

De nyckelmått som har haft en negativ utveckling sedan 2009 är kopplade till företagens transporter i en internationell jämförelse, till den upplevda tryggheten i transportsystemet, till tecken på en minskad andel fysiskt aktiva transporter (gång och cykling) och till ökande klimatutsläpp från internationella transporter.

Ytterligare ett antal nyckelmått uppvisar ingen tydlig utvecklingsriktning och har därmed inte närmat sig långsiktigt hållbar transportförsörjning. De olika hållbarhetsaspekterna kan inte kompensera för varandra, så Trafikanalys sammanvägda bedömning är att Sverige, trots viss positiv utveckling, ännu inte har en långsiktigt hållbar transportförsörjning.

 

Ta del av uppföljningen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev