Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Trendbrott för biobränsle i EU

Publicerad: 12 september 2012, 07:41

Kommissionen på väg att omvärdera biogrödornas klimatnytta


EU-kommissionen planerar att införa en gräns för användningen av livsmedelsgrödor som biobränsle. Klimatnyttan är inte så stor som man tidigare trott, rapporterar Euractive.

Enligt ett utkast från Kommissionen skulle användningen av biobränslen som framställs av grödor som majs och raps begränsas till 5 procent av den totala energiförbrukningen i EU:s transportsektor år 2020.

Något som kan göra det svårt att förverkliga ambition med 10 procent förnybara bränslen till år 2020. Idag svarar biogrödor för cirka 4,5 procent av transportsektorns bränsleförbrukning. 80 procent av biodieseln produceras till exempel av rapsolja.

Förslaget är delvis ett svar på forskarkritiken mot uppfattningen att biobränsle är ett klimatneutralt alternativ – och att Kommissionen i sina tidigare klimatkalkyler underskattat biogrödornas indirekta effekter på förändrad markanvändning – så kallad indirect land-use change (ILUC).

Förslaget beskrivs som ett trendbrott.

Omvärderingen kan få stor betydelse när EU fastställer hållbarhetskriterier för biobränsle. Ett nytt index som är tänkt att ligga till grund för ett reviderat Energibränsledirektivet visar att oljeväxter har störst klimatpåverkan bland grödorna (55 gram koldioxidekvivalenter per energienhet Megajoule) följt av socker (13 gram).

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News