söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Tunga trafiken kan ställa om snabbare än vi trott

Publicerad: 10 november 2021, 10:31

Lastbilar vid en lagercentral. Foto: Marcus Lindstrom

Ny rapport visar att den tunga trafiken kommer minska sina utsläpp snabbare än de flesta trott. För att utnyttja potentialen krävs dock nya mål och styrmedel på EU-nivå, menar rapportförfattaren.

Ämnen i artikeln:

Hållbara TransporterStockholm Environment InstituteEuBiobränsleEnergieffektivisering

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Enligt en ny rapport från Stockholm Environment Institute, SEI, kan den tunga trafiken i Europa minska sina utsläpp med 24 procent till år 2030 jämfört med 2019. Samtidigt räknar EU med att utsläppen bara ska minska fyra procent till 2030 och att den stora omställningen ska ske efteråt.

”EU borde ha mer ambitiösa mål för tunga fordon. Nya krav bör inte bara gälla nyproducerade fordon, utan också inkludera existerande fordonsflotta för högsta möjliga effekt”, säger Maria Xylia, forskare vid SEI i en skriftlig kommentar.

Rapporten, som är beställd av Scania, konstaterar att på kort sikt borde biobränslen vara högprioriterat, men på längre sikt behövs också satsningar på elektrifiering och energieffektivisering. Ingen enskild åtgärd kan ensam bidra till de utsläppsminskningar som krävs.

Eftersom det tar lång tid att förnya fordonsflottan menar forskarna att det krävs nya mål och styrmedel på EU-nivå för att få fart på utvecklingen. Även om hälften av alla nya lastbilsmodeller år 2030 kommer vara batteridrivna är det bara cirka tio procent av fordonsflottan som kommer vara eldriven.

Tidigare i veckan berättade Scanias vd Christian Levin för Sveriges radio att bolaget kommer tidigarelägga produktionen av helelektriska lastbilar med två år. Anledningen är en överraskande snabb utveckling på batterifronten. Dels kan batterierna nu laddas upp snabbare, dels håller de längre. Tidigare hade Scania räknat med att batterierna skulle behöva bytas ut under lastbilens livslängd, men nu ser det ut som att de kommer hålla lika länge som fordonet.

Läs rapporten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev