Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Mobilitet

Ukraina vill slutförvara kärnbränsle i Tjernobyl

Publicerad: 10 Oktober 2013, 04:36

Ukraina slopar planerna på att bygga bostäder i området runt kärnkraftsreaktorn i Tjernobyl. Istället vill man nu förvara kärnbränsle på platsen.


Ämnen i artikeln:

KärnkraftTjernobyl

Ukraina planerar att slutförvara kärnavfall i den stängda zonen kring den havererade kärnkraftsreaktorn i Tjernobyl. Tidigare har det funnits planer på att området runt reaktorn ska öppnas för bostäder och jordbruk men nu har regeringen istället beslutat att ett centralt mellanlager för allt kärnbränsle i landet ska byggas i Tjernobyl-zonen.

– För närvarande finns det ingen anledning att erbjuda människor att flytta tillbaka till området. Jag tror att zonen kommer finnas kvar väldigt länge och användas för andra syften som är nödvändiga för utvecklingen av den ukrainska kärnkraftsindustrin, säger Oleg Nasvit rådgivare i kärnkraftsfrågor för den ukrainska regeringen till Sveriges Radio.

Just nu pågår arbetet med att undersöka berggrunden runt kärnkraftverket för att se om det finns en lämplig plats för ett slutförvar av kärnavfall under jord på platsen.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

KärnkraftTjernobyl

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.