Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Usel betalvilja för gröna transporter

Publicerad: 21 april 2015, 08:45

Mindre än var tionde transportköpare betalar extra för miljövänliga transporter.

Ämnen i artikeln:

Forskning

Den här artikeln publiceras i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 21 april.

Det här visar en undersökning från IVL Svenska Miljöinstitutet, Chalmers och Göteborgs universitet.

Det är andra gången studien genomförs. 2012 uppgav 5 av 159 företag att de betalade extra för miljövänliga transporter och 2014 har andelen höjts något till 11 av 125. Det är för lite, menar forskarna, men felet ligger inte hos åkarna. Åkerinäringen märker av att efterfrågan och betalningsviljan hos köparna är låg och att marginalerna för egna miljösatsningar är begränsade. Det låga oljepriset har ytterligare sänkt ambitionen att investera i nya miljöfordon.

IVL-forskarna Anders Roth och Linda Styhre analyserar situationen och föreslår lösningar i en debattartikel i Ny Teknik. Bland annat vill de att transportköparna ska kunna redovisa miljöbelastning från specifika varor och att kunderna erbjuds alternativ. Ett annat förslag är att differentiera den planerade vägslitageavgiften utifrån lastbilarnas miljöprestanda.

Totalt svarade 144 stora transportköpare på IVL:s enkät, svarsfrekvensen är 54 procent. Det är inte specificerat vad ”miljövänliga transporter” är för något men av svaren att döma handlar det om miljövänliga fordon och val mellan olika transportslag.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev