Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Utsläppen från transporter kan öka 16 procent – eller minska med 70 procent

Publicerad: 17 maj 2021, 10:16

Världens transportministrar får i dag en rapport med hot och möjligheter och punkter att agera utifrån.

Foto: NicoElNino/Getty Images

Världens transportministrar får i dag en rad uppmaningar när de möts på International Transport Forum. En av dem är att rikta stödpaketen till följd av coronapandemin mot en övergång till koldioxidsnåla transporter. Något som dramatiskt skulle kunna ändra förutsättningarna att klara klimatomställningen.


I dag presenterar OECD:s internationella transportforum rapporten ITF Transport Outlook 2021, som visar att transportaktiviteten kommer mer än fördubblas till år 2050. Enligt rapporten kommer det få till följd att utsläppen av växthusgaser från transporter ökar med 16 procent jämfört med 2015, även om nuvarande åtaganden om att minska koldioxidutsläppen i transportsektorn genomförs. Men med rätt politik skulle i stället koldioxidutsläppen från sektorn kunna minska med 70 procent under samma period, enligt rapporten.

Budskapet till världens transportministrar som i dag samlas på mötet i International Transport Forum är att det krävs ett antal åtgärder för att åstadkomma det mer klimatsmarta av de två alternativa scenarierna.

För det första behöver ambitiösa koldioxidsnåla policys införas nu på en gång. För det andra behöver de beteendeförändringar som skett under pandemin förstärkas. För det tredje krävs det att stimulanspaket riktas mot minskat kolberoende i transportsektorn.

Enligt rapporten orsakas 40 procent av klimatutsläppen från mänskligt resande av resor i städer, och hela 60 procent av resor utanför städer. 75 procent av utsläppen från passagerartransporter i städer kommer från privatbilismen. Av all utsläppt koldioxid kommer 40 procent från godstransporter.

Med på dagens möte är bland andra USA:s transportminister Pete Buttigieg, samt Tysklands och Englands dito Andreas Scheuer respektive Grant Shapps. Dessutom deltar EU-kommissionären för transporter Adina Vălean.

 

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.