Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Utvinningen av fossila bränslen ökar i utvecklingsländerna

Publicerad: 9 oktober 2013, 13:02

Ny teknik gör det möjligt att utvinna fossila resurser som tidigare ansetts som olönsama. Om utvecklingsländer med stora fossila tillgångar inte kan förmås att lämna dessa i marken riskerar koldioxidutsläppen att bli mellan 4-20 gånger större än idag. Det skriver två Chalmersprofiler i en debattartikel.


Ämnen i artikeln:

Fossila BränslenKoldioxid

Användningen av förnybar energi ökar men samtidigt ökar också utvinningen av fossila bränslen i utvecklingsländerna. Det skriver Chalmersprofilerna Filip Johnsson, professor i energiteknik och Jan Kjärstad, forskningsingenjör.

I takt med att ny teknik gör det möjligt att utvinna fossila resurser som idag anses som olönsamma riskerar världen att få koldioxidutsläpp som är mellan 4-20 gånger så höga som de utsläpp som idag ligger till grund för klimatmålet med en temperaturökning på max 2 grader.

På Chalmers har man under flera år kartlagt utvinningen av fossila bränslen och den slutsats man kan dra är att länder med stark ekonomisk tillväxt och stora fossila tillgångar, till exempel Kina och Indien, saknar rimliga incitament för att sluta upp med utvinningen. Europa, som har få fossila resurser och där den ekonomiska tillväxten är liten, är mer benägna att satsa på förnybar energi.

Något förvånande är att USA, trots en i det närmaste icke-existerande klimatpolitik och stora fossila resurser, lyckats minska sin användning av fossila bränslen ganska radikalt. Förklaringen är enligt artikelförfattarna att utsläppen från början var mycket stora, att landet liksom Europa har en blygsam tillväxt och att man har stora möjligheter att utnyttja förnybara energikällor. Dessutom har USA investerat stora resurser i den kontroversiella utvinningen av skiffergas.

Forskare och politiker måste nu börja studera de geopolitiska möjligheterna att hantera fossila tillgångar och samtidigt minska utsläppen. Om det inte är möjligt att förmå utvecklingsländerna att lämna de fossila bränslena i marken måste CCS-tekniken snarast tillämpas i stor skala skriver artikelförfattarna som tycker att utvinningen av fossila bränslen i utvecklingsländer bör bli en nyckelfråga för Sverige och miljöminister Lena Eks nya initiativ ”The global commission on the economy and climate” som sjösattes i september.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Fossila BränslenKoldioxid

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.