onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Västerås blir nytt nav för utveckling av battericeller i Europa

Publicerad: 15 april 2020, 09:30

Peter Carlsson leder Northvolt som genom Sveriges medverkan i det europeiska storprojektet EuBatIn också får en ledande roll i utveckling av battericeller i Europa. Foto: Jonas Ekströmer TT

Västerås ska bli ett nytt centrum för utveckling av battericeller i Europa, genom det nya EU-projektet European Battery Innovation.


BA


Sverige med batteriföretaget Northvolt kommer att delta i det europeiska storprojektet EuBatIn, European Battery Innovation. Genom Sveriges medverkan i EuBatIn blir Northvolt verksamhet i Västerås ett centrum för utveckling av battericeller i Europa.

Inom projektet, som leds från Tyskland, ska Northvolt medverka och utveckla bolagets forsknings- och utvecklingscenter Northvolt Labs i Västerås till ett elektrifieringscampus för hållbar batteriproduktion. Elektrifieringscampuset möjliggör att demonstrationslinan för industrialisering av battericeller skalas upp och att samverkan med fordonsindustri, startupbolag och akademi ökar. Northvolt bygger just nu en fabrik i Skellefteå.

EuBatIn är ett av två så kallade ”viktiga projekt av gemensamt europeiskt intresse” som bildats för att främja innovativ och hållbar batteriproduktion i EU. 

Regeringens finansiering av projektet för 2020 uppgår till 40 miljoner kronor, varav 10 miljoner kronor i årets vårändringsbudget. 

”Batterier spelar en stor roll för att nå riksdagens beslutade mål om att Sveriges elproduktion ska vara 100 procent förnybar 2040 och att utsläppen från inrikes transporter ska minska med 70 procent till 2030. Jag är därför väldigt glad över att Sverige bidrar i denna europeiska storsatsning”, säger näringsminister Ibrahim Baylan, i en kommentar.

Utöver Sverige deltar bland annat Tyskland, Frankrike, Finland, Belgien, Italien, Österrike, Kroatien och Slovakien i EU-projektet.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev