söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Vattenfall och St1 vill tillverka en miljon kubikmeter förnybart flygbränsle

Publicerad: 30 juni 2022, 09:55

Tankande flygplan. Foto: Chalabala

Med start 2029 ska St1 starta upp tillverkning av elektrobränsle med hjälp av Vattenfalls havsbaserad vindkraft. Det meddelade bolagen i dag strax före lunch.

Ämnen i artikeln:

VattenfallVindenergiVindkraftFlygFörnybar Energi

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Nyligen tillkännagav statliga energiföretaget Vattenfall och drivmedelsproducenten St1 att de ingått ett samarbete med målet att tillverka en miljon kubikmeter förnybart flygbränsle, med start år 2029. Med hjälp av Vattenfalls havsbaserade vindkraft ska St1 framställa fossilfri vätgas som sedan i huvudsak ska bli förnybart flygbränsle, motsvarande lika mycket som förbrukas årligen vid Arlanda.

”Jag är väldigt glad över det här samarbetet med St1. Vi är två företag med samma målsättning: att bekämpa klimatförändringarna. För oss på Vattenfall är elektrifieringen av samhället och industrin en central del av vår affärsstrategi. Att utveckla och optimera värdekedjorna för havsbaserad vindkraft och fossilfri vätgas är en mycket intressant väg framåt”, säger Anna Borg, vd och koncernchef, Vattenfall, i en kommentar.

Nu ska de båda bolagen inleda en förstudie för att kartlägga hela värdekedjan för användning av vindkraft vid produktion av elektrobränsle. 

St1 bygger för tillfället redan ett bioraffinaderi som ska tas i drift nästa år. Det kommer få en årlig kapacitet om 200 000 ton förnybart bränsle och kommer kunna tillverka både både diesel och flygbränsle.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev