Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Volvo Lastvagnar: Möjligt att elektrifiera hälften av EU:s lastbilstransporter

Publicerad: 20 april 2021, 09:56

Volvo Lastvagnar lanserar tre nya eldrivna lastbilar.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Med en räckvidd på 300 kilometer skulle Volvos Lastvagnars nya eldrivna modeller enligt företaget kunna ersätta 45 procent av EU:s godstrafik.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Hälften av alla lastbilstransporter i EU skulle kunna elektrifieras. Det skriver Volvo Lastvagnar i en kommentar i samband med att de lanserar tre nya helelektriska tunga lastbilsmodeller. Volvo Lastvagnar skriver vidare att företaget ser ett stort intresse för eldrivna lastbilar och att drivkraften bakom behovet handlar om företags allt mer ambitiösa klimatmål och konsumentkrav på renare transporter. 

De tre nya eldrivna lastbilar som Volvo Lastvagnar presenterar kommer enligt Volvo att kunna användas för längre regionala transporter och inte bara för transporter inom stadsområden. Räckvidden för lastbilarna uppges vara 300 km. Det gör enligt Volvo Lastvagnar att de nya lastbilarna skulle kunna hantera cirka 45 procent av alla godstransporter som görs i EU i dag. 

De nya modellerna är planerade för serietillverkning för den europeiska marknaden med start under andrahalvan av 2022. 

”Fler och fler transportföretag inser att de måste starta sin elektrifieringsresa nu, både av hänsyn till miljön och av konkurrensmässiga skäl, för att tillgodose kundernas krav på hållbara transporter. Med vårt breda och omfattande utbud är det nu fullt realistiskt för betydligt fler transportföretag att gå över till eldrift”, säger Volvo Lastvagnars vd Roger Alm i en kommentar.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev