Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Volvo lovar nollutsläpp med vätgaslastbil

Publicerad: 20 juni 2022, 14:35

Volvo testar just nu nya ellastbilar med bränsleceller som drivs av vätgas.

Foto: Volvo Truck Corporation

Vätgas ska lösa problemen med de tunga långväga transporterna. Det hoppas lastbilstillverkaren Volvo som nu börjar testa fordon med den nya tekniken. Men produktionen av grön vätgas återstår att lösa.


Ämnen i artikeln:

VätgasHållbara Transporter

Satsningen på vätgas innebär att Volvo öppnar ett nytt teknikspår för att klara omställningen av tunga transporter till fossilfri drift. Batteridrivna ellastbilar är hittills Volvos huvudspår där de fordon som finns i dag kan köra 30 mil innan de måste laddas. Det problemet hoppas Volvo lösa genom att utveckla lastbilar där elen utvinns ur tankad vätgas med hjälp av bränsleceller. Tekniken kan öka räckvidden till hundra mil för de riktigt tunga transporterna, vilket gör att de inte behöver tankas oftare än dagens dieselfordon.

Flera problem återstår att lösa för Volvo.

– Det kommer att ta ett antal år och vi räknar inte med att kunna sälja den förrän mot slutet av 2020-talet. Men redan nästa år kan vi testa den på landsväg, säger Jan Strandhede, chef för medierelationer på Volvo Trucks.

Volvo lovar nollutsläpp, vilket innebär att den vätgas som tankas måste vara producerad med fossilfri el. Hur vätgasproduktionen ska ske har Volvo ännu inte löst.

Biodrivmedel är Volvo Trucks tredjespår för att klara omställningen. Men för att förbränningsmotorn ska vara ett hållbart alternativ krävs bland annat en ökad produktion av biogas. Tester pågår också med användning av vätgas direkt i förbränningsmotorn. Batteritekniken är än så länge en lösning för i första hand transporter på upp till 30 mil. Det täcker in 45 procent av transporterna i Europa, enligt Jan Strandhede.

Sten Sjögren

Reporter

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.