tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

VW:s framtidschef: Politikernas elbilsdrömmar är helt orealistiska

Publicerad: 6 maj 2010, 09:32

Wolfgang Steiger är tyska Volkswagens chef för framtidsteknologier. Och han konstaterar att elbilar inte kommer att kunna göra världen oberoende från fossila bränslen.

Ämnen i artikeln:

MotorVolkswagenElbilar

Volkswagen Sverige, bjöd under onsdagen in till seminarium för diskussion om framtidens drivmedel. Som huvudtalare för seminariet hade Dr. Wolfgang Steiger, chef för framtidsteknologier inom Volkswagen-koncernen, bjudits in. Trots att Volkswagens nu tänker satsa stort på elbilar menade Steiger att man inte enbart kan satsa på en bränsletyp.
– Framtiden innebär flera typer av drivmedel. En elbil passar inte den som till exempel bor på glesbygden.

Enligt Steiger ligger utmaningen i att minska koldioxidutsläppen så mycket som möjligt.
– Elbilarnas framfart innebär också att förespråkarna för diesel och bensin kommer att arbeta för att ta fram bilar som släpper ut mindre och mindre koldioxid. Det skapar en konkurrenssituation där alla vill kunna erbjuda det mest miljövänliga alternativet.

Men
Steiger poängterade att vi ändå snart måste lämna de fossila bränslena och vända våra blickar mot olika typer av biobränslen och förnybara energikällor.
– Vi är sannolikt närmre peak oil än vad vi tidigare trott. Rent tekniskt är det möjligt att enbart ta fram bilar som går på till exempel gas. Problemet är att kostnaderna är väldigt höga. Det ska inte enbart vara rika som har råd att ha en bil.

Men
ett problem som enligt Steiger då uppstår är att biogasen inte kommer att räcka till världens alla bilar. Men att elbilen därför skulle vara lösningen som många politiker fasthåller tänker Steiger inte skriva under.
– En produktion på 20 miljoner elbilar 2020 som många har som förhoppning är totalt orealistisk. De traditionella förbränningsmotorerna kommer att finnas kvar, och därför är det viktigt att dessa istället effektiviseras, säger Steiger.

Cathrine Beijer

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev