lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mobilitet

Warborn (M) presenterar klimatförslag på tisdag: ”Vi ska inte vara överambitiösa”

Publicerad: 14 april 2022, 09:27

Lastfartyg vid containerhamn.

Foto: MAGNIFIER

På tisdag presenteras EU-parlamentets förslag till sjöfartens omställning. Jörgen Warborn (M) vill minska utsläppen, men inte på bekostnad av konkurrens- eller köpkraft.

Ämnen i artikeln:

SjöfartModeraternaEu-kommissionenHållbara Transporter

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


På tisdag kommer den moderata EU-parlamentarikern Jörgen Warborn (M), som är huvudförhandlare för EU-parlamentets räkning, att presentera ett lagförslag för sjöfartens klimatomställning. EU-kommissionen har tidigare presenterat sitt förslag som dels handlar om en skyldighet att ansluta fartyg till landström vid kaj, dels om utsläppsminskningar enligt en viss trappa med skärpning vart femte år.

I en promemoria med Moderaternas ståndpunkter framgår att utsläppskraven inte bör skärpas ytterligare, eftersom de redan är ambitiösa, och att det måste finnas en flexibilitet kring landströmmen, eftersom elen kanske kan användas effektivare på annat håll.

”Jag kommer att göra mitt yttersta för att hitta en balans mellan klimat och konkurrenskraft. Vi ska vara ambitiösa, men inte överambitiösa. Omställningen måste utformas så att vi uppnår största möjliga utsläppsminskningar till lägsta möjliga kostnad. Då kan vi bevara Europas konkurrenskraft, skydda europeiska jobb och värna hushållen från stigande priser”, skriver Jörgen Warborn i dokumentet.

Enligt honom kommer EU:s sjöfartslagstiftning sätta press på resten av världen och förhoppningsvis tvinga Kina, USA och andra länder till förhandlingsbordet. Det bästa vore om internationella sjöfartsorganisationen IMO beslutar om globala utsläppsregler, och om den dagen kommer med minst lika tuffa globala krav så ska EU-förordningen upphävas, menar Warborn.

Tisdagens förslag kommer ligga till grund för EU-parlamentets ståndpunkt som sen ska förhandlas med EU-kommissionen och EU-ländernas ansvariga ministrar.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev