Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

2010 års naturfotograf utsedd

Publicerad: 21 juni 2011, 09:31

Han får utmärkelsen Årets naturfotograf 2010 för sin mångåriga insats inom naturfotografi.


Terje Hellesø har utsetts till årets naturfotograf 2010 av Naturvårdsverket. ”Med sin karismatiska framtoning och pedagogiska förmåga har han förmedlat vidare sitt sätt att se på naturen och öppnat nya dörrar för mängder av naturfotointresserade svenskar och nordbor”, säger generaldirektör Maria Ågren. Stipendiet delas ut för tjugonde året och prissumman är 15 000 kronor.

Terje Hellesø är 47 år och kommer ursprungligen från Bergen i Norge. Han började fotografera 1973 och blev yrkesfotograf 1983. Hellesø är initiativtagare till en organisation för naturfotografer i Sverige; Förenade Naturfotografer och är en flitigt anlitad föreläsare och kursledare.
– Det är med djup tacksamhet jag mottar denna fantastiska utmärkelse. Naturfotografi blir allt mer populärt och synen på den naturfotografiska bilden har utvecklats enormt under de senaste åren. Idag får en abstrakt naturbild mycket större gehör än för bara 10 år sedan. Samtidigt är hoten mot vår natur allt större, därför kommer givetvis behovet för naturfotografernas bilder också vara stort även i framtiden. Vi naturfotografer får aldrig glömma det ansvar vi har med våra bilder; både ur ett dokumentärt och konstnärligt perspektiv, säger Terje Hellesø.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.