Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

40 länder inleder samarbete mot illegal jakt

Publicerad: 14 februari 2014, 09:01

På 10 år har drygt hälften av elefanterna i centralafrika försvunnit och under de senaste fem åren har den illegala jakten på noshörning ökat med cirka 5000 procent. Men nu går 40 länder samman för att stoppa den illegala jakten.


Ämnen i artikeln:

KinaSveriges Radio

I går enades 40 länder om att samarbeta för att få stopp på den illegala handeln med elfenben och andra delar från utrotningshotade djur. Bland annat ska man arbeta för att bevakningen av de områden där den illegala jakten pågår blir bättre. Större ansträngningar ska också göras för att handeln med elfenben och andra delar från utrotningshotade djur ska försvåras. Det rapporterar Sveriges Radio.

I Centralafrika skjuts en elefant var tjugonde minut och på drygt tio år har mer än hälften (65 procent) av de centralafrikanska elefanterna försvunnit. Fem av de hårdast drabbade länderna: Tchad, Gabon, Tanzania, Etiopien och Botswana offentliggjorde under konferensen en gemensam handlingsplan för att bromsa tjuvjakten.

Ett positivt tecken var att Kina och Vietnam, där de största marknaderna för elfenben och noshörningshorn finns, var bland de länder som undertecknade överenskommelsen. I dessa länder anses ben och horn ha medicinska egenskaper och i takt med att välståndet vuxit har efterfrågan på de exklusiva varorna ökat lavinartat.

I Sydafrika sköts i fjol 1 000 noshörningar. Det är nästan åttio gånger mer än för bara sex år sedan. Noshörningshorn kan på en exklusiv klubb i Kina kosta över motsvarande 300 000 kronor per kilo.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

KinaSveriges Radio

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.