onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

400 onaturliga ämnen i ytvattnet får Dalarna att reagera

Publicerad: 2 september 2016, 05:12

Länsstyrelsen i Dalarna inleder ett nytt projekt för att komma tillrätta med problemet med miljögifter i länets vattendrag.

Ämnen i artikeln:

GifterMiljögifter

Under 10 år har Länsstyrelsen i Dalarna analyserat och identifierat organiska miljögifter i Dalarnas sjöar och vattendrag. Hittills har man hittat 400 onaturliga ämnen i ytvattnet. Därför har Länsstyrelsen, tillsammans med länets kommuner, nu inlett ett projekt för att minska utsläppen av miljögifter till Dalarnas vatten.
– Tillsammans med länets kommuner har vi bildat ett projekt för att strategiskt jobba fram en plan för att minska miljögifterna. Vi har bland annat tagit fram en vägledning som vänder sig både till länsstyrelsens och kommunens personal, samt till företag. Syftet är att vi som tillsynsmyndighet ska stärka företag och myndigheter så att de själva kan arbeta vidare med den här frågan, säger Anna Myrten på Länsstyrelsen i Dalarna.

Nästa vecka kommer att Länsstyrelsen i Dalarna också att genomföra tillsynsbesök på företag runt om i länet.
– Vi kommer att genomföra en tillsynskampanj där vi besöker ett tiotal verksamheter för att vägleda dem i arbetet med miljögifter. Vi kommer att utgå ifrån vägledningen vi tagit fram och bjuda in representanter från de olika kommunerna för att de ska se hur inspektionerna går till, säger Anna Myrten.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev