Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

45 miljoner till den som knäcker vår tids största hållbarhetsutmaning

Publicerad: 24 november 2016, 15:10

Ett av de största hoten mot vår framtid är att vi saknar bra metoder för att samarbeta runt de globala hållbarhetsutmaningar som vi måste hantera. Det anser den svenska organisationen Global Challenges Foundation som nu ger 45 miljoner kronor till den som tar fram en plan för hur man bäst kan samarbeta runt dessa frågor.


Ämnen i artikeln:

Växthuseffekten

I veckan lanserar den svenska fonden Global Challenges Foundation en tävling som ska syfta till att ”påskynda tillkomsten av ett nytt globalt styre”. Tävlingen ”A new Shape” är öppen för individer, lärosäten, nätverk, företag och organisationer över hela världen. Den rekordstora prissumman på 45 miljoner kronor kommer att tilldelas det eller de bidrag som kan presentera en fungerande modell för att hantera en eller flera av de största globala utmaningarna, exempelvis klimatförändringarna, miljöförstöringen, massförstörelsevapen, extrem fattigdom och en fortsatt snabb befolkningsväxt.

För att kora en vinnare kommer Global Challenges Foundation att ta hjälp av experter och institutioner världen över. Tävlingen kommer att pågå under ett halvår och den slutgiltiga vinnaren kommer att utses av en internationell jury i november 2017.

Global Challenges Foundation grundades 2012 av författaren och aktieinvesteraren Laszlo Szombatfalvy.
– Efter att ha skapat sin förmögenhet började Laszlo Szombatfalvy fundera över de stora frågorna i livet. Han fann att de största utmaningarna för mänskligheten, frågor som klimatfrågan, kärnvapenfrågan, pandemier och extrem fattigdom är globala frågor. Men trots att globaliseringen gått väldigt fort så vi har ingen metod för att hantera den här typen av problem. Klimatfrågan är ju ett bra exempel på det, det är ett problem som funnits under ganska många år nu, och som drabbar oss alla, men det var först under förra året som vi fick ett gemensamt klimatavtal. Laszlo Szombatfalvy menar att vi måste hitta en modell för att hantera de här globala frågorna och det är det som är uppgiften i den här tävlingen, det handlar alltså inte om att lösa ett problem utan om att ta fram en modell för hur man kan arbeta för att ta sig an de här utmaningarna, säger Mats Andersson, vice ordförande i Global Challenges Foundation, till Aktuell Hållbarhet.

Vilken typ av bidrag förväntar ni er att få in och hur ska ni sedan ta tillvara på dessa idéer?
– Vi vet inte vilken typ av bidrag vi kommer att få in och det är hela poängen med tävlingen, att vara öppna och inte ha någon idé om att man ska göra si eller så. Vi försöker nå ut till smarta människor i hela världen. Om vi får in flera bra förslag så kommer vi att göra allt vi kan för att de ska kunna implementeras. Vi tror och hoppas också att tävlingen ska stimulera en internationell debatt, för globala utmaningar kräver globala lösningar.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Växthuseffekten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.