Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

800-årigt träd blåste ned – nu anklagas skogsägaren

Publicerad: 1 juni 2011, 07:15

När de skyddande träden runt omkring avverkades blåste den 800-åriga enen genast omkull. Nu vill länsstyrelsen ställa skogsägaren till ansvar.


Ämnen i artikeln:

Skog

Länsstyrelsen i Värmland anser att skogsägaren i Grums har brutit mot naturminnets fridlysningsföreskrifter och att han borde ha förstått konsekvenserna, skriver ATL.
Enen fridlystes 1958 och bedömdes då vara 750 år gammal. Dagen efter att skogsägaren avverkade granarna som gav den skydd blåste den omkull.
– Om man vet att det finns något på ens fastighet som är 800 år gammalt, som är skyddat och som är utpekat med en skylt, då känns det som man tänker till lite mer än när man avverkar i en hage eller betesmark där man oftast ser enar som står. Den här har ju stått i 80 år ihop med höga träd, säger miljöskyddshandläggaren Matilda Elgerud på länsstyrelsen till ATL.

Skogsägaren tycker inte
att han har gjort fel. Han var tillsammans med skogsstyrelsen ute och tittade på enen före avverkningen och han sparade höga stubbar i en skyddszon runt om, men det räckte alltså inte.
– Det är synd. Vi trodde att den skulle stå kvar, eftersom den stått så pass länge, och det har ju varit skog, avverkat och hagmarker om vartannat under de här 800 åren, säger skogsägaren till ATL.
Mannen är anmäld till Åklagarmyndighetens riksenhet för miljö- och arbetsmål i Göteborg.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

Skog

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.