Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

”Alliansen försöker dölja sina lägre klimatambitioner”

Publicerad: 25 november 2014, 11:18

Miljöpartiets energipolitiska talesperson Lise Nordin kritiserar Alliansen för otydliga besked kring hur mycket pengar som läggs på solcellsstöd i skuggbudgeten.


Ämnen i artikeln:

Lise NordinMiljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 25 november.

Miljöpartiets energipolitiska talesperson Lise Nordin kritiserar Alliansen för otydliga besked kring hur mycket pengar som läggs på solcellsstöd i skuggbudgeten. När hon och de andra riksdagsledamöterna i näringsutskottet började titta på budgetalternativen uppstod frågetecken kring beloppet. Personalen på näringsutskottets kansli hade fått beskedet att allianspartierna helt har tagit bort solcellsstödet, stick i stäv mot löftet som gavs i valrörelsen.

När Miljöaktuellt kontaktar Alliansen hänvisar presskontakten vidare till en näringspolitisk handläggare på Moderaternas riksdagskansli. Beskedet därifrån är: ”Alliansen tar inte bort stödet för solceller, tvärtom förlänger vi stödet och satsar 140 miljoner kronor 2015, i enighet med löftet i vårt valmanifest. (Regeringen har valt att tillföra ytterligare 100 miljoner kronor per år och satsar 240 miljoner kronor 2015.)”

Men regeringen satsar inte 240 miljoner kronor nästa år, utan 100 miljoner kronor och när Miljöaktuellt kontaktar Alliansen igen blir beskedet ett annat: ”Alliansen lägger 50 miljoner kronor 2015 på solceller, i enighet med vårt vallöfte.” Det är i linje med tidigare energiminister Anna-Karin Hatts (C) vallöfte.

Förvirringen verkar bero på att solstödet ligger under anslaget Energiteknik där även annat ingår. Där lägger regeringen 240 miljoner, varav 100 går till solceller, och alliansen 140 miljoner, där 50 går till solceller. De resterande 140 miljonerna i regeringens anslag och 90 miljonerna för alliansen är biogasstöd. På näringsutskottets kansli tror alltså personalen att det som skiljer i anslaget beror på att Alliansen tagit bort solcellsstödet.

– Alliansen försöker dölja sina lägre klimatambitioner genom att inte precisera vilka neddragningar de gör i budgeten. Nu visar det sig att de satsar mindre än regeringen på både solceller och biogas. Det är ett svek mot alla hushåll och företag som vill bidra i klimatarbetet, kommenterar Lise Nordin.

På moderaternas riksdagskansli kritiserar de i stället att regeringen inte satsar lika mycket på laddstolpar och förklarar de lägre solcells- och biogasstöden med att Alliansen inte har råd eftersom de inte accepterat samma skattehöjningar på jobb och företagande.

Martina Frisk

Ämnen i artikeln:

Lise NordinMiljöaktuellt

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.