torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

Alliansen lovar förlängd supermiljöbilspremie

Publicerad: 25 augusti 2014, 11:15

Förlängd supermiljöbilspremie, fler laddstolpar och skattebefriad HVO. Det är några av Alliansens vallöften. Men flera av C:s miljövallöften finns inte med.

Ämnen i artikeln:

Anna-karin HattAnnie LööfCenterpartiet

I början av augusti lanserade Centerpartiet sina vallöften, där bland annat ett bonus-malussystem för bilar, fler laddstolpar och en förstärkt supermiljöbilspremie ingick.

När Allianspartierna idag presenterade miljölöften ur sitt gemensamma valmanifest stod det klart att C fått igenom flera av sina önskemål. Bland annat ett bonus-malussystem för bilar från år 2017, men också en förstärkt och förlängd supermiljöbilspremie.

”Vi tillför nya pengar till supermiljöbilarna redan i år och förlänger hela premien till och med 2016. ”, skriver it- och energiminister Anna-Karin Hatt (C) på sin blogg.

Totalt handlar det om 75 miljoner kronor för 2014, 215 miljoner kronor för 2015 respektive 2016. Efter årsskiftet ska nivåerna höjas.

Beskedet har efterfrågats av flera aktörer, bland annat Bil Sweden. Men den rödgröna oppositionen har inte stött ett sådant tillskott och alliansen har dröjt med svar, enligt DN.

C fick också igenom sitt löfte om 10 000 nya laddstolpar för elbilar under nästa mandatperiod och att fullt ut skattebefria andra generationens biodiesel (HVO).

”Centerpartiet är Alliansens gröna röst, och med dagens besked från Annie, Fredrik, Göran och Jan har vi än en gång visat att Centerpartiet har de idéer och den förmåga som krävs för att forma en politik som ger konkreta resultat för miljön, och att vi också har med oss hela Alliansen bakom de förslagen.”, kommenterar Anna-Karin Hatt på sin blogg.

Dock presenterades inte ett förnybartmål på 70 procent till 2030, något som fanns med bland Centerpartiets vallöften. Inte heller C:s löfte om att se över förmånsbeskattningen av elbilar fanns med.

Läs förslagen här.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev